Over De Waarheidscommissie

De Waarheidscommissie

De Waarheidscommissie is het nomadisch project van Chokri Ben Chikha (onderzoeker/theatermaker) en Zouzou Ben Chikha (acteur/theatermaker), leden van theatergezelschap en performancegroep Action Zoo Humain. De Waarheidscommissie is een performance die theater, literatuur, dans en muziek integreert tot een hybride geheel, dat het midden houdt tussen een theatervoorstelling en een echte waarheidscommissie.

 

Met De Waarheidscommissie stelt Action Zoo Humain zich luidop de vraag of vele discussies vandaag hun oorsprong niet kennen in een specifiek hoofdstuk van de Belgische koloniale geschiedenis: het exposeren van exoten tijdens de wereldtentoonstellingen in de 19e en 20e eeuw. Onder andere Congolezen en Senegalezen werden op de wereldtentoonstellingen als attractie in namaakhutten tentoongesteld. Ze speelden er authentieke rituelen na, terwijl het blanke publiek toekeek. Was dat hallucinante evenement racistisch en mensonterend of net een toonbeeld van interculturele uitwisseling? Gaat de sociaal-culturele kloof van vandaag terug tot diep in de geschiedenis? Zijn de mislukte inburgering en de stroeve interculturele dialoog vandaag het indirecte gevolg van die menselijke exposities? Kunnen het fenomeen van de zoo humain en het mechanisme van stereotiepe beeldvorming ons iets leren over hoe we vandaag met diversiteit omgaan? De Waarheidscommissie neemt samen met artiesten, wetenschappers, getuigen en het publiek de geschiedenis onder de loep en bepaalt welke leugens toelaatbaar zijn en welke niet.

 

De voorstelling werd voor het eerst opgevoerd in 2013 in Gent (Oud Gerechtsgebouw) om in 2014 naar Kaapstad (University of the Western Cape) te reizen. In 2016 was de voorstelling te zien in Antwerpen (Oud Gerechtshof) en in 2017 voerde Action Zoo Humain de performance op in Mechelen (Raadzaal Stadhuis Mechelen) in het kader van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN.

De Waarheidscommissie is een tweetalige voorstelling (Nederlands-Frans). De Franse tekst wordt via boventiteling vertaald in het Nederlands en omgekeerd.

DE WAARHEIDSCOMMISSIE IN DE PERS

ETCETERA

Er worden stereotiepen gebruikt, je gaat daarin mee of je ergert je, tot je beseft dat ze in en door hun gebruik gedeconstrueerd worden, zodat er ruimte ontstaat voor een theorie en praktijk die de stereotiepen doorbreekt.

HET NIEUWSBLAD

De broers Ben Chikha weten een serieus debat op een luchtige manier open te gooien, in strak afgemeten betogen die zijn aangevuld met enkele videofragmenten en Afrikaanse, muzikale intermezzo's.

DE WERELDMORGEN

Is het een theatervoorstelling, een performance of toch een echte waarheidscommissie? De termen doen er niet toe. Het is een gebeurtenis die de deelnemers enkele stompen in de maag geeft.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Action Zoo Humain

Nieuwpoort 31-35

9000 Gent

België

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Vimeo

© 2018 by Action Zoo Humain. Proudly created with Wix.com